Abdij van Val Dieu

De Legende

De legende vertelt ons dat in de Middeleeuwen de Berwinne Vallei in het Land van Herve en Aubel, doorliep in een dicht woud dat een kwalijke reputatie had. Heksen, slechte geesten en andere trollen waren er heer en meester dus was het geen wonder dat het de bijnaam ‘het bos van de Vallei van de Duivel” had. Om af te raken van deze slechte reputatie en om de kwade geesten te bezweren werd een Cisterciënzer abdij opgericht en spraken we vanaf dan van de “Vallei van God”. Cisterciënzers zijn gekend om in gemeenschappen te leven die instaan voor eigen onderhoud en dat verklaart waarom er een molen werd gebouwd om de bloem te produceren die nodig was voor het brood dat in grote hoeveelheden werd geconsumeerd. Dit is de geboorte van de Molen van Val Dieu.

En wat gebeurde er met al die slechte geesten hoor ik u vragen? Eens de vloek was teniet gedaan, veranderden ze in forellen, herten, patrijzen en prachtige vlinders…. En dat is waarom bezoekers vandaag deze uitgebreide populatie kan bewonderen in onze meren, bossen en weiden.

En dat is de reden waarom we u vandaag nog steeds graag onze verhalen vertellen over de geschiedenis van onze vallei. Maar de legende is dan wel een mooi verhaal, zoals alle legenden vertelt ze niet de hele waarheid.

Op het einde van de 12de eeuw was het leven hard voor de Cisterciënzer monniken van de St Agatha Abdij in Hocht bij Maastricht. Ze beslissen om land aan te kopen in Warsage waar ze een boerderij starten. De streek is minder hard en het land is er beloftevol. De zone is de grens tussen […]